E. JURZYCA: Vysoké školy majú horší imidž, než je ich skutočná kvalita

17.02.2012 Bratislava

Bratislava 16. februára (TASR) - Vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku má horší imidž, než je jeho skutočná kvalita, domnieva sa šéf rezortu školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Ako argument uvádza výsledky viacerých analýz.

Jurzyca uznáva, že žiadna slovenská vysoká škola sa nenachádza v prvých stovkách medzinárodných rebríčkov. Na druhej strane však poukazuje na analýzu OECD, podľa ktorej má Slovensko najnižší podiel nezamestnaných vysokoškolsky vzdelaných ľudí z celkovej miery nezamestnanosti v krajine. \"V tom je Slovensko na prvom mieste,\" povedal Jurzyca v rozhovore pre TASR.

Slovensko je v rámci krajín OECD na poprednom mieste aj v návratnosti súkromných zdrojov do vysokého školstva. \"Vysoká je aj návratnosť štátnych investícií,\" doplnil. Podľa výsledkov projektu PISA, v rámci ktorého sa testuje, čo vedia 15-roční žiaci, SR dosahuje priemer. \"Ak sme v tomto veku okolo priemeru a zoberieme, že vysokoškolské vzdelanie znamená veľmi nízku nezamestnanosť v porovnaní s inými krajinami, dalo by sa z toho odvodiť, že vysoké školy máme celkom dobré,\" uviedol Jurzyca.

Stále si však myslí, že pri reforme vysokého školstva treba urobiť ešte veľa práce. \"Časť je uložená v šuflíku pod názvom novela vysokoškolského zákona a časť sa darí realizovať prostredníctvom znižovania informačnej nerovnosti,\" podotkol narážajúc na zverejnenie platov absolventov, či údajov o ich nezamestnanosti.

Portál s platmi absolventov absolventi.iedu.sk spustilo ministerstvo koncom septembra minulého roka. Vznikol spojením databázy Sociálnej poisťovne o priemerných vymeriavacích základoch odvodov z roku 2010 a v prvom štvrťroku 2011 a informácií o počte študentov z roka 2009. Mieru absolventskej nezamestnanosti rezort zverejnil začiatkom minulého roka.

Jurzycovo ministerstvo plánuje do volieb zverejniť aj informácie o tom, ako sa absolventom darí rok po skončení školy. \"A to je ďalší rozmer, pretože v tom už nebude zohrávať úlohu len image, ale už aj to, ako sa darí absolventom v reálnom živote,\" uviedol Jurzyca.
 

Vyberte región